Lidzbark Warmiński: Finał regionalny konkursów „Smak Warmii , Mazur i Powiśla"

http://warmia24.pl/miejscowosci// data dodania: 18 sierpnia 2014, 13:29

Gotowanie „na żywo” na oczach widzów i turystów to wspaniała atrakcja dla odwiedzających Warmię i Mazury. W naszym regionie takich wydarzeń jest wiele, bowiem Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego realizuje wieloletni „Kalendarz imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”. Przekrój zmagań konkursowych, organizowanych w ramach Kalendarza jest szeroki: dotyczy potraw z dziczyzny, mięsa drobiowego, mięsa wieprzowego i wołowego, ryb, mąki, mleka, ziemniaków oraz runa leśnego. Surowce stosowane do przygotowywania potraw zostały wyhodowane lub wytworzone

w regionie przez lokalnych wytwórców i producentów.

Kulminacją zmagań kucharzy będzie wielki finał - laureaci poszczególnych konkursów spotkają się 25 sierpnia przy ul. Powstańców Warszawy w Lidzbarku Warmińskim podczas Finału regionalnego konkursów „Smak Warmii Mazur i Powiśla”. Jury, pod przewodnictwem Grzegorza Russaka, wyłoni najlepszą regionalną potrawę 2013 roku, zarówno w kategorii kucharze zawodowi jak

i amatorzy.

Do rywalizacji staną też wytwórcy produktów, którzy w konkursie „Na najlepszy produkt regionalny” zaprezentują:

- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, w tym m.in.:produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie oraz miody.

- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, w tym: przetwory owocowe i warzywne (także napoje bezalkoholowe), produkty zbożowe

i cukiernicze oraz z grzybami.

- Regionalne napoje alkoholowe.

Do udziału w tym konkursie zapraszamy również przedsiębiorców, rzemieślników, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły, osoby fizyczne oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich z terenu naszego województwa.

Relację z konkursów można obejrzeć w sieci, dzięki transmisji on-line na stronie internetowej www.warmia.mazury.pl.

Początek 25 sierpnia o godz. 10.

Regionalne produkty będzie można nabyć na organizowanym w trakcie trwania imprezy „Kiermaszu żywności naturalnej, tradycyjnej

i regionalnej” pochodzącej od członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

Warmia i Mazury regionem zjednoczonej Europy Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013.