12 lipca 2014 r. w Mrągowie odbędzie się Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego.
Mrągowo – miasto położone nad Jeziorem Czos – kojarzone przede wszystkim z Piknikiem Country, ale coraz częściej zwane „Miastem Festiwalowym” (odbywają się tam także Noce Kabaretowe czy Festiwal Kresowy). Miejscem festiwalu potraw z mięsa czerwonego, stanowiącego główny punkt zmagań konkursowych, będą tereny w centrum miasta nad Jeziorkiem Magistrackim. Nazwa Jeziorka wywodzi się stąd, że do 1808 roku mogli tu łowić ryby wyłącznie członkowie władz miasta.
Sztukę kulinarną zaprezentują zawodowcy i amatorzy, których potrawy zostaną ocenione przez jury. Zgromadzona publiczność będzie uczestniczyła w degustacji potraw przyrządzonych przez kucharzy z lokalnych restauracji i zakładów gastronomicznych, wybierze też wykonawcę najlepszego gulaszu.
Konkursy oceniane przez jury:
„Na najlepszą potrawę z polędwicy wołowej”
„Na najlepszą potrawę z polędwiczki wieprzowej”
Konkurs publiczności:
„Na najlepszy gulasz wieprzowo-wołowy”
Dodatkowe atrakcje:
warmia24.pl, portal turystyczny Warmii. Wersja: v.03 / beta
Strona wygenerowana w 0.0587s, zużywając 3.415mb pamięci.